Recepty

Do kolonky MILUJI patří vaření. A tak přidávám svoje vyzkoušené recepty.


Nejčokoládovější sušenky

Kdo miluje chuť čokolády, zkuste upéct čokoládové cookies podle Nigelly.

Suroviny

125 g hořké čokolády s minimálně 70% kakaa
150 g polohrubé mouky
30 g kakaa
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
125 g změklého másla
75 g hnědého přírodního cukru
50 g cukru krystalu
1 lžička vanilkové esence
1 vejce
350 g čokoládových kousků

Postup

Rozpusťte 125 g čokolády buď ve vodní lázni nebo opatrně v troubě. Smíchejte  mouku, kakao, sodu a sůl v misce. V jiné míse třete do hladka cukry s máslem (můžete dát jen polovinu cukru, pořád to bude dostatečně sladké) a pak do toho vmíchejte rozpuštěnou zchladlou čokoládu. Zvlášť smíchejte vanilkovou esenci a vajíčko.

Nakonec dejte všechno dohromady, smíchejte a přidejte čokoládové kousky. Lžičkou vytvarujte malé nočky nebo opatrně v dlani udělejte malé kuličky a dejte na pečící papír. Dejte je dál od sebe, rozpečou se.

Pečte je zhruba na 160o C asi 18 minut, než začnou vonět. Pak jsou hotové. Nechejte je na plechu ještě 4-5 minut, dokud neztvrdnou a potom je dejte do chladu.


Štola po česku

Už několik let peču na Vánoce štolu. Poprvé jsem ji jedla u kamarádky v jižních Čechách a ta chuť byla úchvatná. Od té doby ji peču sama a každý rok zkouším přidat trochu něčeho jiného, abych se nenudila :-) Původní recept byl na tvarohovou štolu, kypřenou ne droždím, ale kypřícím práškem. Dnes je toto pečivo podobné pravé štole v hutnosti těsta, v tom, jak ji tvaruji, v tom, že se po upečení polije máslem a zasype bohatě cukrem, nechává se rozležet několik týdnů ve studenu a jí se na Vánoce. Pokud nebudete mít jindy čas a upečete ji den před Štědrým dnem, vůbec nic se nestane a pochutnáte si stejně! Upečte si a uvidíte :-))

Suroviny

500 g polohrubé mouky

150 – 200 g cukru

1 prášek do pečiva

250 g mletých vlašských ořechů

250 g mletých oloupaných opražených mandlí

1 lžička skořice

½ lžičky perníkového koření

½ lžičky soli

250 g hera

250 g tvarohu

2 vejce

5 lžic rumu

sušené švestky jako náplň (pokud jsou tvrdé, necháme je přes noc nabobtnat a změknout v rumu nebo vodě)

na pomazání přepuštěné máslo

smíchaný moučkový a vanilkový cukr na posypání

Poznámka:

Přepuštěné máslo uděláme tak, že koupíme máslo s vysokým obsahem tuku, alespoň 80%, dáme ho do hrnečku na vařič a rozpustíme. Necháme ho pomalu bublat.

POZOR – neodcházíme od sporáku a s láskou hlídáme, kdy nastane ten správný okamžik k odstavení z vařiče a ten je tehdy, když se vyvaří všechna voda a hrnečku už je jenom tuk – na dně už není tekutina, ze které zbyly jen maličké bílé tečky.  Kdo si ještě z dob našich babiček  pamatuje na „přeškvařené“ máslo, může použít i to, jen pozor na žlučník :-o

Rozdíl mezi přepuštěným a přeškvařeným máslem je v tom, že přepuštěné máslo má u dna BÍLÉ tečky a přeškvařené máslo necháváme na sporáku trošičku déle, aby ty maličké bílé tečky zhnědly.

Postup:

V hrnečku rozmíchám vejce se solí a rumem. Sypké suroviny smíchám v míse, přidám změklý tuk a tvaroh a rychle promnu – vytvoří se něco jako drobenka, tuk a tvaroh jsou rovnoměrně rozmíchané v mouce. Přileji vajíčka s rumem a solí a zadělám hutné těsto. Dobře prohnětu, pracuju rychle. Těsto dám zhruba na 1 hodinu do chladna.

Poté ho rozdělím na tři díly a z každého vytvaruji štolu tak, že díl rozválím na obdélník, pomažu přepuštěným máslem, posypu sušenými švestkami a okraje těsta přehnu přes sebe jako např. u štrůdlu. Položím opatrně na plech s pečícím papírem a peču zhruba ¾ hodiny na 180o C. Abych poznala, kdy je štola upečená, používám maminčinu metodu: před vložením do trouby napíchám do štoly na kraje a doprostřed kousek špejle a při vyndání z trouby je vytáhnu. Když je špejle suchá, je upečeno. Pokud se mi zdá, že je na ní přilepené syrové těsto, ještě ji dám na chvíli péct.

Po vyndání z trouby na horkou štolu stříknu rum, bohatě pomažu (nebo chcete-li lehounce poleju) přepuštěným máslem a silně posypu moučkovým cukrem s vanilkou. Nechám do druhého dne vychladnout, zabalím do alobalu a schovám do chladu. Doba uložení je několik týdnů, peču ji ještě před adventem.

Štoly, které dávám jako dárky, balím nakonec do barevného celofánu a převazuju ozdobnými mašlemi.

Přidat komentář

Zvýrazněné položky jsou povinné.

Přehled komentářů

  1. Tainted blood load (Afafeemala, 2.10.2018 4:40:13) Odpovědět

    Torsion bras de quelqu'un est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par de vos arteres a la reste de votre corps.
    https://www.cialispascherfr24.com/qui-a-essaye-le-cialis/

  2. Important Blood Pressure and Bravery Disorder (Afafeemala, 21.9.2018 12:16:23) Odpovědět

    Torsion bras de quelqu'un est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre moelle bat, il pompe le sang par de vos arteres a la flanerie de votre corps.
    https://www.cialispascherfr24.com/achat-cialis-soft/

  3. Blood Straits Readings Explained (AtamArraft, 15.8.2018 23:31:01) Odpovědět

    Pression arterielle est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre moelle bat, il pompe le sang par vos arteres a la reste de votre corps.
    https://www.cialispascherfr24.com/cialis-sans-ordonnance-kine/

  4. Nejlepší štola co znám (Monika, 6.3.2013 19:28:54) Odpovědět

    Milá Zuzko, tvoje štola je ta nejlepší:-))), hlavně ta její horní polovina:-))). Máš krásné internetové stránky!!!! Mám tě moc ráda, Monika


Kontakt

Zuzana Princová

Nejbližší akce

Meditace 3.10.2018, studio Universe, Praha 2, Dittrichova 3,18:30 - 21:30 hod., cena 200,- Kč

....Těším se na Vás :-)