Recepty

Do kolonky MILUJI patří vaření. A tak přidávám svoje vyzkoušené recepty.


Nejčokoládovější sušenky

Kdo miluje chuť čokolády, zkuste upéct čokoládové cookies podle Nigelly.

Suroviny

125 g hořké čokolády s minimálně 70% kakaa
150 g polohrubé mouky
30 g kakaa
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
125 g změklého másla
75 g hnědého přírodního cukru
50 g cukru krystalu
1 lžička vanilkové esence
1 vejce
350 g čokoládových kousků

Postup

Rozpusťte 125 g čokolády buď ve vodní lázni nebo opatrně v troubě. Smíchejte  mouku, kakao, sodu a sůl v misce. V jiné míse třete do hladka cukry s máslem (můžete dát jen polovinu cukru, pořád to bude dostatečně sladké) a pak do toho vmíchejte rozpuštěnou zchladlou čokoládu. Zvlášť smíchejte vanilkovou esenci a vajíčko.

Nakonec dejte všechno dohromady, smíchejte a přidejte čokoládové kousky. Lžičkou vytvarujte malé nočky nebo opatrně v dlani udělejte malé kuličky a dejte na pečící papír. Dejte je dál od sebe, rozpečou se.

Pečte je zhruba na 160o C asi 18 minut, než začnou vonět. Pak jsou hotové. Nechejte je na plechu ještě 4-5 minut, dokud neztvrdnou a potom je dejte do chladu.


Štola po česku

Už několik let peču na Vánoce štolu. Poprvé jsem ji jedla u kamarádky v jižních Čechách a ta chuť byla úchvatná. Od té doby ji peču sama a každý rok zkouším přidat trochu něčeho jiného, abych se nenudila :-) Původní recept byl na tvarohovou štolu, kypřenou ne droždím, ale kypřícím práškem. Dnes je toto pečivo podobné pravé štole v hutnosti těsta, v tom, jak ji tvaruji, v tom, že se po upečení polije máslem a zasype bohatě cukrem, nechává se rozležet několik týdnů ve studenu a jí se na Vánoce. Pokud nebudete mít jindy čas a upečete ji den před Štědrým dnem, vůbec nic se nestane a pochutnáte si stejně! Upečte si a uvidíte :-))

Suroviny

500 g polohrubé mouky

150 – 200 g cukru

1 prášek do pečiva

250 g mletých vlašských ořechů

250 g mletých oloupaných opražených mandlí

1 lžička skořice

½ lžičky perníkového koření

½ lžičky soli

250 g hera

250 g tvarohu

2 vejce

5 lžic rumu

sušené švestky jako náplň (pokud jsou tvrdé, necháme je přes noc nabobtnat a změknout v rumu nebo vodě)

na pomazání přepuštěné máslo

smíchaný moučkový a vanilkový cukr na posypání

Poznámka:

Přepuštěné máslo uděláme tak, že koupíme máslo s vysokým obsahem tuku, alespoň 80%, dáme ho do hrnečku na vařič a rozpustíme. Necháme ho pomalu bublat.

POZOR – neodcházíme od sporáku a s láskou hlídáme, kdy nastane ten správný okamžik k odstavení z vařiče a ten je tehdy, když se vyvaří všechna voda a hrnečku už je jenom tuk – na dně už není tekutina, ze které zbyly jen maličké bílé tečky.  Kdo si ještě z dob našich babiček  pamatuje na „přeškvařené“ máslo, může použít i to, jen pozor na žlučník :-o

Rozdíl mezi přepuštěným a přeškvařeným máslem je v tom, že přepuštěné máslo má u dna BÍLÉ tečky a přeškvařené máslo necháváme na sporáku trošičku déle, aby ty maličké bílé tečky zhnědly.

Postup:

V hrnečku rozmíchám vejce se solí a rumem. Sypké suroviny smíchám v míse, přidám změklý tuk a tvaroh a rychle promnu – vytvoří se něco jako drobenka, tuk a tvaroh jsou rovnoměrně rozmíchané v mouce. Přileji vajíčka s rumem a solí a zadělám hutné těsto. Dobře prohnětu, pracuju rychle. Těsto dám zhruba na 1 hodinu do chladna.

Poté ho rozdělím na tři díly a z každého vytvaruji štolu tak, že díl rozválím na obdélník, pomažu přepuštěným máslem, posypu sušenými švestkami a okraje těsta přehnu přes sebe jako např. u štrůdlu. Položím opatrně na plech s pečícím papírem a peču zhruba ¾ hodiny na 180o C. Abych poznala, kdy je štola upečená, používám maminčinu metodu: před vložením do trouby napíchám do štoly na kraje a doprostřed kousek špejle a při vyndání z trouby je vytáhnu. Když je špejle suchá, je upečeno. Pokud se mi zdá, že je na ní přilepené syrové těsto, ještě ji dám na chvíli péct.

Po vyndání z trouby na horkou štolu stříknu rum, bohatě pomažu (nebo chcete-li lehounce poleju) přepuštěným máslem a silně posypu moučkovým cukrem s vanilkou. Nechám do druhého dne vychladnout, zabalím do alobalu a schovám do chladu. Doba uložení je několik týdnů, peču ji ještě před adventem.

Štoly, které dávám jako dárky, balím nakonec do barevného celofánu a převazuju ozdobnými mašlemi.

Přidat komentář


Zvýrazněné položky jsou povinné.

Přehled komentářů

  1. přeškvařené máslo (Ulrichová, 23. 8. 2019 14:33:18) Odpovědět

    Když chci recept na přeškvařené máslo a dostanu nabídku na sušenky a štolu tak chci znát odpověď, kde se stala chyba a kde najdu recept na přeškvařené máslo. Děkuji za odpověď Ulrichová

  2. Nejlepší štola co znám (Monika, 6. 3. 2013 19:28:54) Odpovědět

    Milá Zuzko, tvoje štola je ta nejlepší:-))), hlavně ta její horní polovina:-))). Máš krásné internetové stránky!!!! Mám tě moc ráda, Monika


Kontakt

Zuzana Princová

Nejbližší akce

22. - 23. 2. 2020 víkendový seminář Intenzivní rozpouštění karmických vzorců. Více informací na   https://www.facebook.com/events/785378315288076/

....Těším se na Vás :-)

.

Pravidelné středeční meditace byly zrušeny.